Pilates is een bewegingsvorm ontwikkeld door Joseph Pilates. In de Pilatestechniek zijn ademhaling, concentratie, beheersing, centreren, precisie en bewegingsstroom de grondbeginselen.

Joseph (Joe) Hubertus Pilates is geboren in Duitsland rond 1881.

Hij had reuma, astma, rachitis (Engelse ziekte) en werd geteisterd door een zwak ademhalingssysteem. Om zijn eigen gezondheid te verbeteren begon hij manieren te zoeken om zijn lichaam en geest te versterken.

joseph-pilates5
joseph-pilates7
joseph-pilates2
joseph-pilates6

In 1912 was Joe in Engeland werkzaam als bokser, circusartiest en zelfverdedinginstructeur. Hij reisde met een bokser Engeland rond toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Gedurende de oorlog werd hij gevangen gehouden in een interneringskamp bij Lancaster, op het eiland Man. In het kamp nam hij de taak op zich om zijn medegevangenen dagelijks te trainen met zijn eigen oefenprogramma. Toen in 1918 de Spaanse griep uitbrak werd niemand van zijn medebewoners ziek.

In 1926 vertrok Joe naar New York. Op de boot leerde hij zijn toekomstige vrouw Clara kennen. Clara was verpleegster en later een ware partner voor Joe. Samen met Clara opende hij zijn zeer succesvolle studio, waar vooral veel dansers profijt van hadden.

Joe’s studio werd in 1967 door een brand verwoest en hijzelf stierf vlak daarna aan de complicaties opgelopen door het inhaleren van de rook.

joseph-pilates4
joseph-pilates1